Veegkampioenen

Terwijl een flink deel van de wereld praat over het WK Voetbal, voltrekt zich in Den Haag met beduidend minder sambaheupwiegingen het WK Straatje Schoonvegen. Oftewel, de parlementaire enquête naar de woningcorporaties.

Vorige week zei voormalig topman Erik Staal van Vestia dat hij weinig wist van de miljardencontracten aan derivaten die zijn ‘treasurer’ Marcel de Vries afsloot om ervoor te zorgen dat Vestia niet teveel rente zou betalen als de corporatie geld leende voor grote investeringen.

Vandaag zei De Vries, die voor het eerst naar buitentrad sinds het derivatenkaartenhuis van Vestia instortte, dat Staal van alles wist. Hij las immers alle contracten.

Niet vanwege zijn uitlatingen over Staal kwalificeert De Vries voor een topklassering bij het WK Straatje Schoonvegen, zo menen de FD-Nieuwschefs. Dat is veeleer zijn opmerking dat het uiteindelijk de schuld van minister Spies is dat Vestia uiteindelijk voor twee miljard euro het schip in ging.

Immers, als Spies nou niet had gezegd dat de woningcorporatie in één keer de derivatencontracten met banken moest afbouwen, dan…

Als, als, als… Toen de nieuwschefs nog braaf met een Liga in het knuistje in een korte broek op een draf naar de kleuterschool gingen, kregen ze te horen dat ‘as’ verbrande turf is.

En dat weten ze nu nog. Een nieuwgeleerde wijsheid: derivatenpraatjes vullen geen gaatjes, maar veroorzaken ze juist. En grote ook.

Enfin, als de Haagse stadsreiniging nog nieuwe toppers nodig heeft, dan kennen de nieuwschefs wel wat geschikte kandidaten.

Degene die ondanks dit alles positief in het leven blijft staan, kwalificeert de opening van de editie van dinsdagochtend, en de opening van de eerste Ondernemingenpagina, als een lofzang op de menselijke inventiviteit bij het efficiënt verwerken van geldstromen.

Mensen die alles negatief zien, denken dat het FD twee grote verhalen heeft over belastingontduiking en geld roven van de bank.

 

 

 

Plaats een reactie