Weemoed

101049082Noem het beroepsdeformatie maar de nieuwschef van dienst moest gisteravond tijdens de openingswedstrijd Kroatië-Brazilië steeds denken aan de sluitingstijd van de krant. Ik prijsde me gelukkig dat wij als FD geen wedstrijdverslagen (hoeven te) brengen, want anders hadden we de komende weken een probleem. Met een zaktijd van 22.15 uur (met verlenging tot 22.30 uur wegens ‘technische blessures’ van bijvoorbeeld computersystemen) zouden we kansloos zijn in deze WK-periode.

Niet dat we het aan het einde van de avond makkelijk hebben. Dagelijks spelen we onze eigen wedstrijd tegen de klok. De handel op Wall Street sluit dagelijks om 22.00 uur Nederlandse tijd, waardoor we nog maar een kwartier hebben om de slotkoersen binnen te halen en een verslag te schrijven en te plaatsen op de beurspagina. Dan kan de avonddienst weer op adem komen.

Terwijl bijna iedereen gisteravond aan de buis gekluisterd zat, was de avonddienst bezig de laatste hand te leggen aan onze productie over de vastgoedfamilie Poot. Na decennia strijd en juridische procedures gooien vader Jan en zoon Peter Poot de handdoek in de ring. Hun 150 hectaren aan strategisch gelegen grond rond Schiphol gaat in de verkoop. Na bestemmingswijziging zou deze grond meer dan €1,5 mrd waard kunnen zijn.

Het nieuws hadden we vanochtend exclusief. Eerder in de week spraken we vader en zoon in Jan Poots villa in Wassenaar. Het interview bevatte mooie sfeertekeningen:  in de keuken heeft Jan Poot asperges opgezet voor het avondeten, buiten zijn de schilders bezig met het houtwerk.

Het gesprek ademt een weemoedige sfeer. De felheid van Poot senior uit het verleden heeft plaatsgemaakt voor berusting, zo lijkt het. ‘Ik kan niet over mijn graf heen regeren’, zegt Jan Poot vanuit zijn lievelingsfauteil in de salon.

Kunnen we in de krant van morgen hier overheen? We hebben wel mooie elementen verzameld voor de zaterdagkrant. Naast de magazine Persoonlijk en de katernen Outlook en Personal Finance hebben we in het nieuwskatern een stevig verhaal op de pagina’s 1, 2 en 3 over een oer-Nederlands bedrijf. Elders besteden we aandacht aan Qatar en aan de zoektocht van het FD naar de nieuwe bedrijfskampioenen van morgen.

De sfeer is, hopelijk, deze keer niet weemoedig maar ‘upbeat’. Maar wie weet wat de rest van dag, tot 22.15 uur dan, gaat brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s